Aktuellt

19 februari, Konst på bio

Botticellis Florens
Upplev renässansens Florens med utgångspunkt i konstnären Botticellis olika mästerverk. Renässansens Florens, med Lorenzo de Medici i spetsen, var centrum för skönhet, kreativitet och genialitet. Mitt i stadens maktkamp och intriger steg en konstnär fram som lyckade skildra denna oförglömliga tid som ingen annan – Botticelli.

Botticellis talang upptäcktes tidigt. Han gick i målarlära hos Filippo Lippi och påverkades framför allt av Antonio del Pollaiuolo och Andrea del Verrocchio. På 1470-talet började Botticelli arbeta för familjen Medici. Senare kom han att influeras av Ghirlandaio och Perugino. Botticelli fick även avgörande impulser från humanistkretsen kring den florentinske statsmannen Lorenzo de Medici.

I början av 1480-talet bodde han i Rom, dit han kallats av påven Sixtus IV för att utföra tre stora fresker i Sixtinska kapellet. Vid slutet av århundradet kunde han driva en stor verkstad. På 1490-talet drabbades Florens av en stark väckelse ledd av Girolamo Savonarola, och Botticelli var en av de som greps av denna. Efter denna tid blev hans konst ensidigt religiös. Hans konstverk inspirerar än idag. Jeff Koons, Lady Gaga, Salvador Dalí och Andy Warhol – alla är de fascinerade av Sandro Botticelli (1445-1510).

Visir bio i Leksand, lördag 19 februari, kl. 15.00, entré 150 kr. Obs! Betalning endast kontant eller Swish, ej kort.