Aktuellt

21 april, Konst på bio: Hilma

Leksands Konstsällskap tillsammans med Visir Bio Leksand visar filmen Hilma fredag 21 april kl. 19.30 med inledande kortfilm om Gustaf T. Wallén. Välkommen!

Hilma af Klint (1862-1944) var en pionjär inom abstrakt konst som först efter sin död har blivit erkänd, hyllad och en feministisk ikon. Hon föddes i Stockholm och utvecklade ett abstrakt bildspråk redan 1906 – långt innan de manliga konstnärer som länge betraktats som föregångare till den abstrakta konsten på 1900-talet. Hilma förstod att hon var före sin tid, särskilt som kvinna, och därför visades verken inte upp under hennes livstid. Hon skrev i sitt testamente att de abstrakta verken inte får visas för allmänheten förrän tidigast tjugo år efter hennes död eftersom hon var övertygad om att omvärlden först då skulle förstå deras betydelse. De blev inte kända för en bred publik förrän för kring tio år sedan, och idag är hon en av våra mest kända konstnärer.

Hilma är först ut i Viaplay Groups storsatsning på nordiska filmer för en internationell publik och filmen är därmed på engelska. Hilma produceras av Helena Danielsson, Lasse Hallström och Sigurjon Sighvatsson. Produktionsbolag är Viaplay Studios Sweden. Exekutiv producent för Viaplay Group är Josephine Genetay.