Aktuellt

18 mars, utställning om David Tägtström

Efter Konstsällskapets utgivning av Signerat David Tägtström av Rune Bondjers så kommer Leksands kulturhus öppna en spännande samlingsutställning med verk av porträttmålaren David Tägtström och hans levnadsöden mellan 1894-1981. Lördagen den 18 mars kl. 11 är det vernissage och därefter pågår utställningen fram till den 29 april. Välkommen!

David Tägtström är en av Sveriges mest kända porträttmålare under 1900-talet men var en mångsidig konstnär som gjort avtryck inte minst på den moderna grafikens område. David föddes i Borlänge som äldste son till Olof Tägström från Ullvi, Leksand. Familjen flyttade 1905 till Falun där David kom att gå i samma klass som Axel Fridell, vår mest framträdande moderna grafiker, och lärde redan där känna flera av de andra Falugrafikerna.

Tägtström blev antagen som elev vid Konstakademien 1912 och från 1917, då han var färdig där, försörjde han sig på sin konst. År 1918 gifte han sig med Märta ”Majt” Granlund och under tidigt 1920-tal köpte de och byggde till Näsgården i Sunnanäng, Leksand. Från mitten på 1920-talet tog karriären fart och Tägtström kom att bli en av landets mest anlitande porträttmålare. År 1942 flyttade David och Majt till Sunnanäng och kom sedan att huvudsakligen vara baserad där. Han dog 1981 vid 87 års ålder.

Tack till släkten Tägtström, privata utlånare, Dalarnas museum och Ragnar och Birgit Åhléns stiftelse för konst i Dalarna. Ett särskilt stort tack till Rune Bondjers som har bidragit med sina stora kunskaper om David Tägtström.