Aktuellt

11 nov, 2011 – Utflykt till Stockholm, Bukowskis och Fotografiska

fs_logotyper_foto_bukow_01

Fredagen den 11 november gör vi en utflykt till Stockholm. Vi besöker Bukowskis Auktioner och Fotografiska.

10.30 Visning på Bukowskis.

Taxi till Fotografiska vid Stadsgårdskajen.

Ca 12.30 Lunch på Fotografiska  14.00 Visning av utställningarna på Fotografiska.

Visningen tar ungefär 1 tim. Fotografiska är öppet till kl. 21.00, så den som önskar kan stanna kvar och fördjupa sig i utställningarna och utforska butiken.

Avgiften, 400 kr, innefattar visnings- och entréavgifter samt lunch. Anmälan skall vara inne senast den 1 november till Gunilla Esbjörn, gunilla.esbjorn@telia.com, tel 070 – 217 71 21, eller 0247 – 13103 (kvällstid). Pengarna sätts in på Leksands Konstsällskaps konto 176170-9.

Mer information om Fotografiska

Fotografiska museet – en av världens största samlingsplatser för fotografi.

”Har vi bilder, nog får vi plats för dem”, sade hovfotograf Sundgren 1940, då han just lagt förslag om ett fotografiskt museum i Sverige. Museichefer och fotografer visade stort intresse och entusiasm. Sedan dess har frågan om en permanent hemvist för fotografin stötts och blötts i samhället. Väldigt lite hände före 2010, exakt 70 år senare, då Fotografiska öppnade i det gamla tullhuset på Stadsgårdskajen i Stockholm. Museet öppnade i en tid då fotografier blivit allt vanligare på de stora auktionerna, där de ofta säljs för mycket höga summor. Museet lockade under sitt första år mer än 250.000 besökare.

Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige. Det är inget vanligt museum, men en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser.

På Fotografiskas 5500 kvadratmeter visas samtidigt flera olika utställningar med verk av såväl svenska som utländska fotografer. Sommarens stora utställning om Robert Mapplethorpe – en av 1900-talets mest betydelsefulla fotografer har dragit storpublik. Under hösten visas bl.a. en serie utställningar som presenterar unga lovande videokonstnärer.

Förutom utställningslokaler finns butik och en utmärkt restaurang, där vi äter lunch innan vi får en visning av de aktuella utställningarna. Initiativtagare och grundare till Fotografiska är Jan och Per Broman, båda med en lång historia inom fotograf- och bildbranschen.

fotografiska.eu

bukowskis.com